Ontwikkelingen WTC Rotterdam

WTC heeft een rijke historie. Kom meer te weten over onze architectuur en de verhalen met betrekking tot de oude beurshal.

Ontwikkelingen WTC Rotterdam

WTC Rotterdam bestaat inmiddels al sinds 1928 om precies te zijn. Voor de toekomst hebben we mooie plannen, maar dat neemt niet weg dat we ook enorm trots zijn op waar we vandaan komen.

correcte-render-klein

2020: Een nieuwe entree

Het interieur van WTC Rotterdam wordt op dit moment volledig getransformeerd. De entreehal blijft strak en minimalistisch, maar wordt tegelijkertijd warm en hartelijk met diverse zitjes en speels gebruik van materialen. Deze ruimte moet gaan fungeren als de zakelijke huiskamer van Rotterdam. Er komt dan ook een nieuwe balie en in de ontvangsthal vind je binnenkort naast horecagelegenheid ‘Staal’ een tweede nieuwe ontmoetingsruimte: ‘De Koffiesalon’. Het Business Center wordt uitgebreid en verhuist naar de entreehal, hiermee is het Business Center in de toekomst te vinden op begane grond niveau.

historie2

2016: Renovatie kantoren

We startten met een gefaseerde renovatie van de vele kantoorruimtes. We creëerden meer openheid doormiddel van transparante kantoren; inspirerende ruimtes die zich perfect lenen voor kosmopolitische visies.

historie3

2015: Bouwinvest wordt eigenaar

In 2015 werd WTC Rotterdam eigendom van Bouwinvest REIM Dutch Office Fund. In dit jaar veranderde ook de naam Beurs-WTC naar World Trade Center Rotterdam.

Afbeelding

2007: 5-Hamer vergaderclassificatie

De Beurs-WTC heeft sinds 2007 de hoogste haalbare 5-hamer classificatie. Deze classificatie werd uitgedeeld door de Nationale Congres- en Vergaderclassificatie.

Afbeelding

1987: Koninklijke opening

Op 25 november 1987 werd Beurs-WTC officieel geopend door hare Majesteit Koningin Beatrix.

Afbeelding

1984: Start hoogbouw

Op 13 februari 1984 werd gestart met de hoogbouw. De eerste paal van Beurs-WTC werd geslagen. In deze periode vond in Beurs-WTC overigens ook de valutahandel nog plaats. Verschillende vertegenwoordigers van grote banken ontmoeten elkaar in de jaren tachtig dag in dag uit in de Beurs en stelden hier samen de koers vast.

Afbeelding

1968: WTC licentie

Op 19 april 1968 ontving WTC Rotterdam de officiële WTC- licentie van de World Trade Center Association (WTCA). Sinds dat moment is WTC Rotterdam een van de founding members van de WTCA.

Afbeelding

1945-1950: Onderduikers

Het labyrint van de beurskelder was in de oorlogsjaren een uitkomst. Het bleek namelijk een goede schuilplaats voor zo’n 75 onderduikers. In gevaarlijke situaties kon men wegkruipen in de vele gangen en pijpen.

Afbeelding

1940: Eerste huurders

In 1940 trokken de eerste huurders in het Beursgebouw. In die tijd was de huur aan de Coolsingelzijde per gehuurde ruimte duizend gulden per jaar. Aan de Meentzijde betaalde je honderd gulden minder. In mei van dit jaar werd Rotterdam gebombardeerd. De Beurs bleef niet volledig gespaard. Er kwamen maar liefst zeven bommen op het gebouw terecht, maar door de stevige betonconstructie wist het Beursgebouw, als een van de weinige in Rotterdam, de bombardementen te overleven.

Afbeelding

1936: Start bouw

In 1936 startte men met de bouw van de Beurs. Dat werd toen nog voor een groot deel met de hand gedaan. Waarom? Het was een van de meest ingewikkelde projecten van die tijd. Een gedeelte van de binnenstad moest er zelfs voor gesloopt worden.

Afbeelding

1928: Het startte met een prijsvraag...

In 1928 werd er een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van het nieuwe Beursgebouw. Deze prijsvraag bracht veel rumoer met zich mee. Uiteindelijk was het architect J.F. Staal die de prijs won. Hij bouwde de Rotterdamse Beurs volgens de stijl van het Nieuwe Bouwen. Maar wat met name bijzonder was, was de ingang. Hierbij wist hij namelijk een monumentaal karakter te creëren dat ver van de eerder genoemde stijl af stond.